Linnea Hansen - Design by Julie Viktoria
Design by Julie Viktoria Design by Julie Viktoria

Förintelsensdag

 
 
Ursäkta för sämst kvalitet. Min mobilkamera är inte den bästa och läraren var inte en speciellt bra fotograf. Jag försökte förbättra den, men det gick knappt.

Förra tisdagen, den 27:e Januari, var det ju förintelsedagen. Vi på skolan fick så besök av självaste Mietek Grocher som är en av de få som fortfarande lever efter andra världskriget. Först så tände alla på skolan marschaller för de som var med under andra världskriget och sen var det tal från olika personer på skolan och  även från Mietek. Efter det så fick alla nior lyssna på hans föreläsning om hur det var under kriget. Att sitta i tre timmar var lite jobbigt, men det var det verkligen värt. Han berör så när han pratar och i slutet så gick det bara inte att hålla tårarna inne. Mietek är nog den sötaste lilla gubbe jag har träffat. Jag, Maja, Emma, Karin och Ellen stannade kvar efteråt för att ge honom en kram och ta en bild och då började han berätta om hur folk reagerar efter hans berättlse och så. Efter lunch så fick jag, Maja och Ellen vara med på demokratin då Mietek hade frågestund. För att lätta på stämningen i bland så drog han skämt som han hade med sig från kriget. Jag vill så gärna ha demokrati som elevensval, men tyvärr så finns det inte plats. Det är så att folk har det bara för att få åka till Auschwitz och inte för att det är ett intressant ämne som disskuteras. Jag tycker att det hade varit intressant att ha demokrati och resan är bara ett plus, men det gör ju inte de flesta som är där :(
 
Mietek pratade också om sin bok som han skrev för några år sedan. Den heter 'Jag Överlevde' och handlar som sagt om hans liv genom getton och NIO (!!) koncentrationsläger. Också lite om livet efter kriget. Jag har inte läst den, men ska börja göra det så fort de andra böckerna jag läser är klara.
 
Får ni möjliheten att lyssna på honom så gör det! Ni kan prata med någon lärare på er skola så kanske dom kan boka honom, men han har redan ganska många föreläsningar per år. Testa i alla fall!